Fugu

Den som är intresserad av japansk matlagning kommer för eller senare att stöta på maträtten fugu. Detta är en potentiellt dödlig rätt som innefattar blåsfisk av sorterna Takifugu, Sphoeroides eller Lagocephalus. Trots att många tycker att blåsfiskens kött är smaklöst och har småtråkig konsistens så anses fugun ändå vara en delikatess i hemlandet Japan. Fugufiskar producerar ett gift vid namn tetrodotoxin, ett av världens kraftigaste icke-proteinbaserade gifter. I kända dödsfall i samband med en måltid på fugu så har de förgiftade dött inom 4–24 timmar. Om du har tänkt beställa in den här rätten är det alltså bra att ha en stafettläkare nära till hands. Det kan vara skönt att veta att de dödsfall som inträffat nästan aldrig skett efter en restaurangmåltid. Vem som helst får inte titulera sig fugukock, en sådan har genomgått en speciell ettårig utbildning där denne lärt sig bemästra tillagningen av den potentiellt dödliga fisken.

Fugu står på menyn i Japan