Ris kan vara rena klistret

Det spelar ingen roll om man kockar hemma eller driver restaurang. Förr eller senare är det mer eller mindre stopp i avloppet och det är bara att dra på gummihandskarna, stänga av vattnet, öppna vattenlåset och börja rensa. Har man riktig otur räcker det inte med att rensa vattenlåset utan man måste ta in ett företag som kan rörspolning och jag lovar att man kan ha roligare än så. Men hellre den kostnaden än stanken som uppstår när avloppsvattnet tränger upp på fel håll. Ris, som bekant är en vanlig beståndsdel i asiatisk mat, har dessutom en förmåga att korka igen avloppen lite extra fort. Vattnet som man kokar riset innehåller mycket stärkelse som fastnar på väggarna i avloppsrören när man häller ut det. Lite ris trillar så gott som alltid ur kastrullen när man slår av vattnet och riskornen hjälper också till att kleta igen rören. Om jag har något tips för hur vi som älskar japansk mat och kokar mycket ris ska undvika det här problemet. Ja, det har jag faktiskt. Sluta ät ris!

Jag skojar bara. Fortsätt laga fantastisk japansk och annan asiatisk mat men gör till en vana att hälla lite diskmedel ner i avloppet i vasken med jämna mellanrum. Diskmedlet gör nämligen att stärkelsen och riskornen inte fastnar lika lätt utan spolas vidare ut i systemet. Det kommer inte göra att du aldrig någonsin mer behöver rensa igenkorkade avlopp, men du kommer inte behöva göra det lika ofta.

 

ggg